Scurt istoric

Istorie Decembrie 20, 2011

În anul 1992, un grup de credincioși, din partea de jos a comunei Zănești, a cerut ca o nouă biserică să se ridice în centrul Parohiei Sfântul Nicolae - Zănești I. Acestui grup de 30 de familii i s-a refuzat dorința, noua biserică ridicându-se lângă cea veche, în centrul comunei Zănești, dar în marginea parohiei existente.

 

După ce majoritatea enoriașilor parohiei a hotărât locul noii biserici, acel grup de inițiativă a continuat să ceară Mitropoliei Moldovei și Bucovinei să se ridice o altă biserică mai aproape de ei și totodată să se înființeze o nouă parohie.

După cinci ani de așteptări, la data de 01.10.1997, a luat ființă o noua parohie din comuna Zănești, 218 familii (185 de case), cu denumirea PAROHIA ZĂNEȘTII DE JOS - hramul „SFÂNTUL PROOROC ILIE și SFINȚII TREI IERARHI”, urmând a se ridica o nouă biserică.

Odată cu înființarea parohiei, a fost numit preot paroh, Nicolae Ciuntu. Din acel moment s-a căutat și definitivat locul ridicării noii biserici, pentru a satisface dorința credincioșilor din această parte de sat. Menționăm că distanța pe care trebuiau să o parcurgă acești credincioși până la biserica veche era de 3 - 4 km, distanță greu de parcurs, mai ales de cei în vârstă.

De la înființarea parohiei până astăzi au fost construite:

- 1997 – Paraclis; Cimitir

- 1998 - Cantină socială

- 2000 - au început lucrările la noua biserică

- 2003 - Casă parohială